testimonial

Stan de Smet

‘Later wil ik hippe fietsen, bouwen en verkopen in m’n eigen werkplaats’ Aldus Stan, 25 jaar, hij volgt momenteel een opleiding tot assistent fietsenmaker. Dit doet hij via het ROC van Amsterdam/Flevoland en Nextechnician. Daarvoor volgde hij kortstondig verschillende andere opleidingen. Bouwtechnische Bedrijfskunde, daarna International Business Management en tot slot Engelse Taal en Literatuur.

Stan: ‘’Het duurde even, maar ik ben erachter gekomen dat full-time studeren niets voor mij is. Ik wil werken. Tot alles ivm corona dicht ging was dat in de horeca, maar ik weet al langer dat ik dat niet langer meer wil doen. Via, via kwam ik met een van de loopbaancoaches van House of Skills in contact. En ondertussen wist ik wel zo’n beetje wat ik wilde, fietsmonteur, maar niet welke stappen ik daarvoor moest nemen.

Na een aantal gesprekken met de loopbaancoach ben ik aan de 4 maanden durende opleiding assistent fietsenmaker begonnen via de Tweewieler Academy in Amsterdam-West. De eerste twee maanden bestonden vooral uit theorie, in de laatste twee maanden loop je stage. Na m’n stage ben ik van plan om een opleiding te gaan volgen tot volwaardig fietsmonteur.

Het leuke van dit werk is dat ik de hele dag lekker met m’n handen bezig bent. Maar ook het contact met de klant is leuk en belangrijk. Net als goede communicatie, meedenken en afspraken nakomen. En je kan dit vak zo moeilijk maken als je zelf wil. Ga je alleen voor de simpele stadsfietsen? Of ga je doorleren om ook aan speed pedelecs en racefietsen van duizenden euro’s te sleutelen?

Ik zou in de toekomst wel een eigen werkplaats willen hebben en hippe fietsen ontwerpen, bouwen en verkopen. Maar goed, dat is voor later. Eerst maar een stageplek bij een fietsenmaker regelen.’