07-02-‘20

Nieuwe banen in de circulaire economie

Op dinsdagavond 4 februari nam programmadirecteur Annelies Spork deel aan een paneldiscussie van de bijeenkomst ‘Nieuwe banen in de circulaire economie’, georganiseerd door Pakhuis de Zwijger.

In aanwezigheid van ruim 140 belangstellenden spraken o.a. Joke Duformount (Circle) en Jacqueline Kramer (Amsterdam Economic Board) over het voornemen van Amsterdam om in 2050 een circulaire stad te zijn en wat dat gaat betekenen voor de werkgelegenheid.

Volgens werkgeversorganisaties levert dat zomaar tienduizenden nieuwe banen op, maar welk werk is dat dan en welke skills zijn daarvoor nodig? Zijn het ook aantrekkelijke banen? Hoe leiden we de mensen hiervoor op? En hoe kan iedereen mee profiteren? Annelies Spork: ‘Er zullen nieuwe banen ontstaan. Zeker. Dat betekent dat de huidige logistiek medewerker of de bankemployé zich moet omscholen voor dit nieuwe werk. Maar nog meer zullen taken binnen huidige banen veranderen. Dat betekent dat we een enorme opgave hebben om de huidige beroepsbevolking te ‘upskillen’, zodat zij ‘meegroeien’ met dit nieuwe werk. Dat begint bij het bewust maken dat werk verandert en dat je je moet blijven ontwikkelen. Samen met Crossover organiseerde House of Skills een 4-daagse training voor monteurs en operators. Bij de start dacht 95% dat hun werk niet veranderde, aan het eind van de training besefte 95% dat dit wel het geval is. Deze klus gaan we alleen maar klaren als we regionaal de handen in elkaar slaan. Dan wordt de som meer dan de afzonderlijke delen. Daarom bouwen het bedrijfsleven, onderwijs- en kennisinstellingen, de Metropoolregio Amsterdam en House of Skills samen aan een Human Capital Klimaatopgave.

Op de hoogte blijven?
Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

En blijf op de hoogte.