Banenmarkt voor duurzaam werk in de techniek: skillsbenadering helpt bepalen wat bij je past.

In het buurthuis Ru Pare in Amsterdam, stadsdeel Nieuw-West, worden regelmatig banenmarkten georganiseerd voor werkzoekenden uit de buurt. Het is een mooi initiatief vanuit Oranje Energie in samenwerking met House of Skills om mensen uit de wijk te activeren en te begeleiden naar een duurzame baan in de techniek. Er is een grote variëteit aan werkgevers aanwezig, zoals Alliander en Vattenfall, die verschillende technische functies in de schone energie aanbieden, maar ook vrijwilligerswerk wordt aangeprijsd, zoals de functie energiecoach bij Stichting !Woon. Voor de werkzoekende is de hoofdvraag: welke functie in de techniek zou het best bij mij passen?

Om 13 uur arriveren de werkzoekenden; van jonge jongens uit de buurt die zich komen oriënteren tot 55-plussers die al een tijd geen baan hebben. De een weet heel goed waar hij/zij naar op zoek is in een baan en wat hij/zij te bieden heeft, de ander wat minder. Toch zijn ze allemaal op ‘een baan in de schone energie’ afgekomen. 

Welke functie in de techniek zou het best bij mij passen?

Na een uur zie je sommige werkzoekenden wat overweldigd kijken. Er zijn net pitches geweest van alle werkgevers. Als je niet bent opgeleid in de techniek, is het lastig om je een beeld te vormen van welke functie nu geschikt voor je is. Er zijn veel verschillende functies, met andere werkomstandigheden en die andere skills vragen:

  • In de infra is bijvoorbeeld veel buiten, met dikke kabels en onder wisselende weersomstandigheden. 
  • In de installatietechniek kom je vaak vooral bij mensen over de vloer komt en sociale vaardigheden zijn erg belangrijk. 
  • Bij de functies van Alliander en Vattenfall moet je vaak ook leidinggevende skills hebben omdat je als monteur werkt met onderaannemers die je aan moet sturen.

Doordat werkzoekenden door de grote verscheidenheid aan mogelijkheden in de techniek door de bomen het bos niet meer zien, kan het zijn dat zij afknappen. Als je geen goed beeld kan vormen waar je terecht zou kunnen komen in de techniek, is het ook lastig om met volle motivatie te solliciteren. 

De skillsbenadering als hulpmiddel tijdens het oriënteren op een baan

De skillsbenadering kan voor deze werkzoekenden van toegevoegde waarde zijn. Wanneer werkzoekenden tijdens de inspiratie- of oriëntatiefase op een laagdrempelige manier geholpen worden met het in kaart brengen van hun skills en interesses, kunnen hier passende beroepsbeelden bij worden geschept. Zo kunnen zij een beter beeld vormen van hun mogelijke toekomst. 


Meer weten over duurzaam werk in de techniek, of het vinden van passend personeel in de techniek? Neem contact op met rachelle@projectcrossover.nl (06 55 69 33 63).

Meer weten over House of Skills?
Volg ons via de nieuwsbrief!

Meld je hier aan