1000 gratis Skillspaspoorten op Schiphol

Skills-denken is belangrijker dan ooit in de huidige arbeidsmarkt. Op donderdag 10 september organiseerden Luchtvaart Community Schiphol (LCS), AWVN en House of Skills samen een ‘Skills Session Schiphol’. Tijdens deze online sessie voor werkgevers op Schiphol vertelde Francien David, directeur van LCS, dat de match tussen vraag naar en aanbod van werk beter moet. “Er zijn namelijk veel werkzoekenden en hun profielen sluiten niet altijd aan bij de beschikbare vacatures, waardoor vacatures onvervuld blijven. Maar als we meer kijken naar de skills die werkzoekenden in huis hebben, is er misschien wel degelijk een match te maken is op moeilijker vervulbare vacatures. Daarom moet er meer aandacht komen voor de skills die mensen in huis hebben dan alleen het cv. Het Skillspaspoort maakt dit mogelijk.”

Projectleider Claartje van Ulden (AWVN) legt uit: “Medewerkers die een Skillspaspoort invullen, krijgen de mogelijkheid om via een online programma hun paspoort in te richten aan de hand van een aantal vragen over talenten, drijfveren en skills. In het paspoort komen zowel persoonlijke skills als werkskills van de medewerker te staan. Deze resulteren in een top 5. Ze benadrukt dat het paspoort ‘hyperpersoonlijk’ is: de medewerker is er zelf eigenaar van en bepaalt met wie de inhoud gedeeld wordt (bijvoorbeeld bepaalde onderdelen wil je delen met je leidinggevende of met je loopbaancoach, andere onderdelen niet). Met een gevuld paspoort heeft de medewerker een eigen profiel van talenten en skills. Daarna kan de medewerker bekijken waar hij/zij zich in wil ontwikkelen, of verkennen welke andere beroepen of vacatures passen bij deze skills.

De reacties uit de pilot van afgelopen zomer waren veelbelovend. Zo’n 100 testende medewerkers herkenden zich in hun Skillspaspoort en bovendien begrepen deelnemers beter waar ze goed en minder goed in zijn. En daarom gaan we nu door op Schiphol: AWVN, LCS en House of Skills bieden 1.000 gratis paspoorten aan met een train de trainer-workshop.

Het Skillspaspoort helpt om mensen van werk naar werk te begeleiden op Schiphol. Margreet Hak, programmamanager bij LCS, vertelt hoe dit in zijn werk gaat: “Samen met een skillsmaster kan de medewerker zijn skillspaspoort invullen, dit gebeurt in kleine groepjes.” Zie jij jezelf skillsmaster worden van jouw bedrijf op Schiphol? Op 22 en 24 september en op 1 oktober bieden wij een workshop aan, je kunt je aanmelden via deze link. 1000 medewerkers op Schiphol krijgen gratis de mogelijkheid om een Skillspaspoort aan te maken. Voor de werkgevers geldt: ‘first come, first serve’, dus meld je snel aan of mail voor info naar Margreet Hak op hak_m@schiphol.nl.

Voorbeeldconcept van een Skillspaspoort

Meer pilots Skillspaspoort

Het Skillspaspoort is een instrument dat tot de verbeelding spreekt. Terecht! Zeker nu mensen met skills banen dreigen te verliezen en er tegelijkertijd sectoren zijn waar grote vraag is naar mensen met skills, is het van groot belang het concept ook daadwerkelijk in praktijk te brengen. Als House of Skills maken we hier ons hard voor. Samen met onze partners werken aan een op skills georiënteerde arbeidsmarkt, waar je met een Skillspaspoort kunt ‘reizen’ van werk naar werk en van uitkering/onderwijs naar werk. Wij werken aan een aantal Skillspaspoort-projecten, met als doel te experimenteren, verbeteren en op te schalen. Voor meer mensen, meer regio’s en meer sectoren. Met diverse partijen verbinden we diverse projecten tot een meer integraal geheel.

Wil jij de stap zetten?
Van Skills naar diplomas!

Meld je aan als partner van House of Skills