Van geschiedenisstudent naar apothekersassistent

Merel (24) vertelt waarom ze de overstap maakte

Merel de Jong (24) heeft in Leiden Geschiedenis gestudeerd. Maar met een lage werkkans in dit veld en haar werkervaring bij een zorgverzekeraar, zag ze het wel zitten om een nieuw vak te leren waarbij ze mensen helpt en meer zekerheid heeft om te blijven werken. Op dit moment zit ze in de derde week van de opleiding Apothekersassistent. Welke skills je vooral moet hebben? “Compassie, doorzettingsvermogen en geduld.”

Waarom heb je voor de opleiding Apothekersassistent gekozen?

“Mijn moeder kwam ermee. Ik heb hiervoor in Leiden een bachelor Geschiedenis afgerond. De werkkans daarmee is gewoon heel laag. Ik heb uitzendwerk gedaan bij een zorgverzekeraar, werk graag met mensen en mijn vader is jarenlang verpleegkundige geweest. Zo ben ik een beetje het veld ingerold. Mijn moeder vertelde vervolgens over een traject van de Stichting Bedrijfsfonds Apotheken (SBA) dat bbl’ers koppelt aan apotheken om het tekort aan apothekersassistenten aan te vullen. Ik ben ervoor gegaan. Ik kan geld verdienen maar ook een nieuw vak leren waarbij ik mensen help en waarmee ik mezelf en een eventueel toekomstig gezin kan onderhouden. Tijdens het traject (van aanmelding tot plaatsing) heb ik ook nog een half jaar bij het Centraal Administratie Kantoor (CAK) op de afdeling WMO gewerkt en daar ook nog een andere kant van de zorg meegekregen. Het CAK is de organisatie die in de zorg financiële regelingen uitvoert.”

“Ik kan geld verdienen, maar ook een nieuw vak leren waarbij ik mensen help”

Waar moet je absoluut goed in zijn om in de apotheek te werken?

“Los van de kennis over de medicatie zelf: compassie, doorzettingsvermogen en geduld. Je werkt met mensen die dingen voelen, denken en beweren. Het zijn patiënten van alle leeftijden, achtergronden en met een uiteenlopende medische geschiedenis. En met de invoer van het voorkeursbeleid rondom verzekering, moeten mensen soms opeens een ander medicijn gaan gebruiken dan ze gewend zijn. De reacties daarop kunnen wisselen.”

Wat vind je het interessants aan het vak Apothekersassistent?

“Ik vind de medische kant heel interessant: hoe stoffen samen of tegen elkaar werken, hoe je een medisch doel bereikt met een medicijn enzovoorts. Deze informatie zal ik straks in begrijpbare termen moeten voorleggen aan de gebruikers van deze middelen. Het is heel fijn om daarmee bij te kunnen dragen aan de gezondheidszorg. De dokters schrijven voor, maar wij moeten ervoor zorgen dat de middelen ook zo gebruikt worden dat ze bereiken wat de dokter wil. Want behalve de kennis van de middelen moet ik er ook voor zorgen dat de patiënten die middelen veilig gebruiken. Die dienstverlening waarbij je mensen echt kan helpen vind ik heel mooi.”

Wil jij de stap zetten?
Van Skills naar diplomas!

Meld je aan als partner van House of Skills