Transferpunt Zorg en Welzijn koppelt op basis van skills werkzoekenden aan werk

Het Transferpunt Zorg en Welzijn koppelt mensen die graag in deze sectoren willen werken aan werkgevers die zorg- en welzijnsmedewerkers zoeken. House of Skills heeft het Transferpunt opgezet samen met werkgevers, intermediairs en opleiders. Op 3 september is het Transferpunt officieel van start gegaan.

“Je kunt elke dag lezen over de tekorten aan mensen in welzijn en zorg”, zei Judith Duveen (directeur Werk, gemeente Amsterdam). “Het is van groot belang dat daar goede mensen aan het werk gaan. Die mensen zijn er, nu zeker. Ze moeten alleen de juiste deur weten te vinden. Door regionaal samen te werken kunnen we nu via dit Transferpunt een belangrijke stap zetten.”

Goede resultaten

Voor de lancering van het Transferpunt Zorg en Welzijn kwamen op 3 september zo’n 40 betrokkenen naar De Werkvloer, in de Openbare Bibliotheek Amsterdam. Annelies Spork, programmadirecteur House of Skills, vertelde dat House of Skills al uitstekende resultaten heeft geboekt met een zorgtraject: een zij-instroomtraject voor apothekersassistenten. “In totaal zijn er nu tweehonderd deelnemers aan de slag gegaan. En per 1 september starten weer negentig mensen met een opleiding. In dat traject hebben we vergelijkbare stappen gezet als nu bij het Transferpunt voor veel meer zorgfuncties gaat gebeuren.”

Projectleiders Transferpunt Zorg en Welzijn: Milo Stokman en Helena Schuengel

In vijf stappen naar werk in zorg of welzijn

Het Transferpunt Zorg en Welzijn werkt in vijf stappen. Als eerste brengt de ‘Zorgscan’  in beeld wat voor een deelnemer de kortste route is naar een functie in zorg of welzijn, op basis van ervaring en opleiding. ‘De Paskamer’ kijkt vervolgens naar iemands skills en matcht deze aan bestaande functies. Daarna bespreekt een loopbaancoach alle uitkomsten met de kandidaat en besluit deze of zorg of welzijn bij hem of haar past. De vierde stap is het volgen van de benodigde opleiding, zo mogelijk versneld. En tenslotte komt de deelnemer in dienst bij een instelling, waar hij of zij eventueel werken en leren kan combineren.

Anders kijken

Een van die instellingen is Amstelring. Bestuurder Pieter Stenger vertelde dat hij de doelstellingen van het Transferpunt volledig onderschrijft. “We doen dit niet alleen vanwege de tekorten in de zorg, maar ook omdat we vinden dat mensen moeten doen wat ze leuk vinden. De afgelopen jaren visten we met zijn allen in dezelfde vijver. Het mooie van dit traject is dat we anders kijken naar werving en  dit vraagstuk als sector echt samen benaderen.”

Kans gegrepen

Luid applaus was er voor stewardess Karin van Bulderen. Zij heeft zich georiënteerd op een baan in de ouderenzorg. Al vroeg zag ze aankomen dat de luchtvaartsector in zwaar weer zou komen. “Toen KLM me aanbood om een traject te doen in de ouderenzorg heb ik die kans gegrepen. Na een online training van vier dagen ben ik nu gedetacheerd bij een zorginstelling voor licht-dementerenden. Dat bevalt heel goed. In het vliegtuig gaf ik vaak ook wat extra aandacht aan oudere passagiers. Skills zoals gastvrij zijn, stressbestendig zijn en snel kunnen handelen kan ik dit werk uitstekend gebruiken.”

Koploper

Tot ieders verrassing bleek dat het Transferpunt Welzijn en Zorg nu al een prijs in de wacht heeft gesleept. Het ministerie van VWS heeft het Transferpunt uitgeroepen tot een van de koplopers van het Actie Leer Netwerk. Pieter Stenger en Judith Duveen kregen de bijbehorende oorkonde uit handen van Inge Muller (VWS): “Het is heel belangrijk dat mensen uit andere sectoren kunnen instromen in de arbeidsmarkt voor zorg en welzijn. Ook is het bijzonder dat bij het Transferpunt drie arbeidsmarktregio’s zijn betrokken: Noord-Holland, Flevoland en Amsterdam. En de gekozen methodiek betekent dat je aan de voorkant heel goed naar de kwaliteiten van de kandidaat kijkt. Zo ben je meteen al bezig met duurzame inzetbaarheid.”

Foto: Inge Muller (VWS), Judith Duveen (gemeente Amsterdam), Pieter Stenger (Amstelring).

Lees hier meer over het Transferpunt Zorg en Welzijn.

Meer over House of Skills
in de nieuwsbrief

Meld je aan!