Publicatie: Skills als basis voor een nieuwe (re-)integratie praktijk

De toenemende dynamiek in de vraag naar arbeid vraagt om een grotere wendbaarheid en flexibiliteit van zowel werkzoekenden zelf als van de onderwijs-, arbeidsmarkt- en re-integratiepraktijk. Die behoefte aan wendbaarheid en flexibiliteit vraagt ook om een fundamenteel andere kijk op loopbanen, op de aansluiting onderwijs-arbeidsmarkt en op de hedendaagse re-integratiepraktijk.

In de bijdrage “Skills als basis voor een nieuwe (re-)integratiepraktijk” pleiten Jos Sanders (lector Leren tijdens de Beroepsloopbaan verbonden aan de HAN), Jouke Post (onderzoeker Loopbanen bij Saxion en James/CNV), Joost van Genabeek (Senior onderzoeker Werk en Zorg bij TNO) en Hafid Ballafkih (lector Arbeid en Human Capital in Transitie bij de Hogeschool van Amsterdam) daarom voor een fijnmaziger, meer op skills dan op diploma’s gebaseerd ‘(re-)integratiebeleid’.

Jos Sanders: “Een meer op skills gebaseerde (re-)integratiepraktijk zou meerwaarde kunnen bieden als een snelle terugkeer naar het oude beroep bij de huidige werkgever niet goed mogelijk is. Ook is te verwachten dat zo’n skills-benadering de duurzaamheid van loopbanen kan bevorderen, verlies van werk kan voorkomen en de behoefte aan een re-integratiepraktijk in zijn algemeenheid zelfs kan beperken. Een meer op skills gebaseerde re-integratiepraktijk zou dus een verrijking kúnnen zijn voor het huidige, vooral op diploma’s en beroepen gerichte onderwijs- en arbeidsmarktbeleid.”

Wil je meer weten over House of Skills?
Volg ons via de nieuwsbrief!

Meld je aan voor de nieuwsbrief van House of Skills