Samen leren en werken in de zorg – belofte voor de toekomst

Via het Transferpunt Zorg en Welzijn zijn sinds de start al verschillende zij-instromers gestart met een baan bij een zorginstelling in een combinatie van leren en werken. Hieronder het verhaal van Shirley Cairo die vertelt hoe haar eerste ervaringen zijn en Helena Schuengel, projectleider Transferpunt Zorg en Welzijn, over leren en werken in de zorg.

“Ik ben vorig jaar gestart met Helpende Plus en in november 2021 hoop ik mijn diploma te halen. Daarna zijn er veel mogelijkheden om jezelf verder te ontwikkelen en dat wil ik ook.”

Aldus Shirley Cairo, 58 jaar. “Ik heb een jaar als gastouder gewerkt en dat beviel al heel goed. Toen ik de mogelijkheid kreeg om deel te nemen aan het zij-instroomtraject bij verpleeghuis Bornholm, Bornholm Samen Leren, heb ik dat met beide handen aangegrepen.”

Wat voor vaardigheden heb je nodig voor dit werk?

“Geduld, vriendelijk, zorgzaam, je moet je goed in een bewoner kunnen verplaatsen en ICT- vaardigheden hebben. Dat is echt een voorwaarde omdat alles in de zorg digitaal gaat.

Behalve natuurlijk de verzorging van de bewoners, dat blijft gelukkig mensenwerk. Wat ik zo leuk vind aan mijn werk is dat de bewoners zo verschillend zijn. Je moet wel kunnen incasseren. Dat geldt met name voor dementerenden. Die kunnen weleens kwetsende opmerkingen maken. De uitdaging is dat niet op jezelf te betrekken, maar het te zien als een gevolg van hun ziekte.”

Werken en leren

Helena Schuengel, projectleider Transferpunt Zorg en Welzijn over werken en leren in de zorg. “Een applaus voor leerlingen in de zorg is zeker op z’n plaats. Zij ondersteunen de ervaren medewerkers, werken en leren ondertussen het vak in de praktijk én door naar school te gaan. Deze medewerkers laten zien over doorzettingsvermogen te beschikken. Het gezamenlijk leren heeft toegevoegde waarde. We zien dat leerlingen elkaar helpen en zeer gemotiveerd zijn. Op de foto zie je Shirley samen met de andere leerlingen, het enthousiasme is groot en dat belooft zeker wat voor de toekomst.” 

Ruim 200 mensen hebben in de afgelopen periode een online informatiebijeenkomst over werken in de zorg gevolgd. 36 mensen hebben met begeleiding van het Transferpunt Zorg en Welzijn daadwerkelijk een overstap gemaakt naar zorg of welzijn.

Meer weten over House of Skills?
Volg ons via de nieuwsbrief!

Meld je aan