De gemeente Amsterdam werkt vanuit de Metropoolregio Amsterdam samen met de provincies Noord-Holland en Flevoland, 33 gemeenten en de Vervoerregio Amsterdam. De afdeling Economische Zaken van de gemeente Amsterdam is verantwoordelijk voor het creëren van de randvoorwaarden om economische activiteiten in de stad aan te trekken en uit te breiden. Dit zorgt voor een economie die internationaal concurrerend is en die welvaart en werkgelegenheid creëert voor Amsterdam en haar directe omgeving.
Rol/meerwaarde in project
De gemeente Amsterdam ziet het – samen met de lokale en regionale overheden in de MRA – als haar verantwoordelijkheid om leven lang ontwikkelen te agenderen, relevante partijen bij elkaar te brengen, financiering te organiseren en versneld een toekomstbestendige oplossing te ontwikkelen. Op lokaal niveau hebben de verschillende partners activiteiten opgezet voor de doelgroep, binnen hun werkgebied. Maar overall is dit gefragmenteerd. Een intensieve samenwerking tussen alle relevante partners op lokaal en regionaal niveau kan een concrete aanzet geven tot deze verandering. Ook kan meer efficiënt worden gewerkt en is er ruimte om innovatieve plannen uit te werken binnen een experimentele werkomgeving. De gemeente Amsterdam is penvoerder van het programma.
Belang
Technologische ontwikkelingen en digitalisering hebben grote impact op de arbeidsmarkt met name in beroepen in het lagere en middensegment. Momenteel rekenen we 780.000 banen in de Metropoolregio Amsterdam tot dit segment. De verwachting is dat de komende 20 jaar meer dan 500.000 banen veranderen of verdwijnen onder invloed van technologische ontwikkelingen. Deze dynamiek vraagt om intersectorale mobiliteit en flexibele, weerbare en wendbare mensen. Om te zorgen dat zij economisch zelfstandig blijven en niet afhankelijk worden van een uitkering. Permanente scholing en ontwikkeling zijn belangrijker dan ooit. De MRA loopt op middellange termijn het risico van oplopende werkloosheid, afnemende arbeidsparticipatie en daarmee een teruglopend verdienvermogen van de regio. Een kennis gedreven economie – zoals de MRA – vereist dat we het aanwezige talent ten volle benutten. Doorgaan op de huidige weg resulteert in minder sociale maatschappelijke ontwikkeling van inwoners, lagere innovatiekracht en daarmee lagere economische groei voor Amsterdam en regio dan mogelijk is. De urgentie voor het investeren in leven lang ontwikkelen en de keuze om dit om regionale schaal uit te werken is duidelijk. Recent uitgebrachte landelijke adviesrapporten van de Onderwijsraad, de SER, de OECD en de commissie Sap onderstrepen dit.